Flat-lays med @thefictionfaery

Hvordan ta det perfekte Flat-lay bildet?

Dersom du har scrollet gjennom instagram har du garantert kommet over et såkalt flat-lay bilde; Et produktbilde tatt direkte ovenfra på en flat bakgrunn. Har du noen gang lurt på hvordan man kan skape disse flotte bildene? Vi har kontaktet dyktige Carina Hagen (@thefictionfaery)  for å høre om hun kunne dele en steg-for-steg guide til hvordan hun tar sine inspirerende flat-lay bilder. Carina har over 44 000 følgere på instagram og legger daglig ut fantastiske flat-lay bilder. La deg inspirere og lær prosessen bak bildene i hennes gjesteinnlegg.

GJESTEINNLEGG AV CARINA HAGEN, @THEFICTIONFAERY

Flat-lay bilder har blitt et ekstremt populært fenomen, og brukes hyppig av bloggere, instagrammere, og i markedsføring. Flat-lay gir deg muligheten til å showcase produkter på en god måte, enten det er sminke, klær, accessoarer, eller som det ofte er i mitt tilfelle: bøker. Keyet bak et perfekt flat-lay bilde er at det ser så utrolig smakfullt og enkelt ut, men de som har prøvd, vet at flat-lay kan være noe av det vanskeligste å komponere og gjennomføre. Det er mye som skal stemme: lyssetting, bakgrunn, samt bruk og kombinasjon av rekvisitter.

I denne steg for steg guiden er målet å gi en ukomplisert innføring i hvordan man gjennomfører en flat-lay. Flat-lays strekker seg på tvers av nisjer, så uansett hvilken kategori din blogg eller instagram tilhører, burde disse tipsene hjelpe deg på vei til å showcase de produktene du ønsker på en god måte.

STEP 1 – BAKGRUNN

Det er ikke bare-bare å finne en grei bakgrunn til et flat-lay bilde. Jeg gjør det ofte enkelt og bruker rett og slett et hvitt laken. Noen synes det er mer spennende med andre bakgrunner, slik som feks marmor, som er veldig populært akkurat nå. Her er det bare å investere i et lite mini backdrop, det finnes mange firmaer som selger backdrops nettopp til flat-lay formålet. De er ofte kvadratiske, og akkurat store nok til å få jobben gjort.

STEP 2 – LYSSETTING

Er det noe man vil unngå på et flat-lay bilde så er det skarpe skygger. Poenget er at bildet skal være rent, og, vel – flatt. Jeg passer derfor på å unngå direkte dagslys – spesielt sollys. Jeg bruker heller ikke noe kunstig lys, som lamper, da dette fører til inkonsistente bilder som ikke matcher hverandre – alle flay-lays skal være så like hverandre som mulig i lyssettingen for å oppnå en fin og jevn instagram feed. Mitt triks er å ta alle flat-lays på samme sted hver gang – soverommet – og dra for gardinene. Jeg har hvite gardiner som ikke er lystette, så de funker som en perfekt diffuser for det sterke dagslyset ute og mykner opp skyggene på bildene mine. Et tynt laken foran vinduet fungerer også.

STEP 3 – KOMPOSISJON

Det første jeg gjør er å plassere den rekvisitten jeg ønsker skal være hovedfokuset i bildet. Selv om flat-lays ser enkelt ut, er trikset å gjøre dem interessante. Å plassere en rekvisitt midt i bildet er gjerne lite spennende, og jeg passer derfor å skape en liten skjevhet med mye rom enkelte steder. Vi skal uansett fylle inn disse tomrommene senere. Her har jeg plassert mitt instax kamera i nedre del av bildet.

Hele ideen bak min instagram er hjemmekos og hygge. Flat-lays kan fort bli ganske kliniske, og jeg bruker ofte en av mine mange strikkede gensere for å mykne opp inntrykket, hvor jeg på en side ønsker å tilføye et hyggeelement, samtidig som genseren skaper en fin struktur i bildet. Bruker jeg ikke gensere, så bruker jeg ofte pledd til å oppnå noenlunde samme effekt, for å ramme inn det objektet jeg ønsker å fremheve.

Og hva skaper enda mer hjemmekos og hygge?

instax mini 11-kameraet er perfekt til at kreative flat-lay billeder

En god bok, et lys og en stor kaffekopp, selvagt!

Her må hver person ta hensyn til sin nisje i forhold til hvilke produkter som passer inn, men for meg som er bokblogger, er disse de beste elementene jeg kan tilføye et bilde for å skape den stemningen jeg ønsker. Hvis du selv er i tvil kan du jo sette deg ned og lage et lite tankekart: hva er min nisje? Hvis svaret er mote, så tenk på hva mote betyr for deg. Har du et par solbriller du vil vise frem, så trekk inn elementer som passer til en solfylt dag: en tube solkrem, en solhatt, lag en smoothie, legg til et par kule sommersko, et instax mini kamera for å dokumentere strandlivet – mulighetene er uendelige. Tenk så rene linjer i komposisjonen, det er greit at et par elementer ikke ligger på linje, men helhetsinntrykket skal være så stilrent som mulig.

Den perfekte måten å ta et fint flat-lay instax-bilde på er med instax mini-kameraet

Her har jeg lagt til enda flere elementer jeg forbinder med min nisje: lesebriller, et bokmerke, mobil, og enda et par accessoarer som ikke helt nødvendigvis passer inn, men som likevel tilføyer noe. I mitt hode ser dette ut som en slags bokorm starter-kit.

Også, det viktigste elementet her: en gammel flaske med en bukett tørkede brudeslør. Poenget med disse, er å skape spill og dybde i bildet. Bruk et litt høyere objekt for å tilføye flay-layet det lille ekstra. Igjen er lyssettingen veldig viktig her, for du vil ikke at dette objektet skal kaste skygger over de andre rekvisittene.

Slipp fantasien løs og bruk instax mini-skriveren til å ta vakre flat-lay bilder

Når du har lagt alle elementene på plass, er det på tide å ta et par testbilder, før du roterer elementene for å se om du klarer å skape en enda bedre komposisjon. Ikke vær redd for å prøve deg frem! Et triks kan også være å vri på kamera og prøve en annen vinkel.

Også: kom deg opp i høyden! Selv står jeg på en barstol hver gang jeg tar flat-lays. Jo lengre opp du kommer, jo flere elementer kan du ha i bildet, samt at du oppnår den rette flat-lay ovenfra-og-ned looken.

STEP 4 – REDIGERING

Det finnes utallige apper og verktøy der ute som er ment for å få dine bilder til å skille seg enda mer ut. Selv bruker jeg Lightroom og VSCO – sistnevnte er veldig populær blant samtlige instagrammere, og gir en verden av muligheter i form av filter. Fotoredigering er jo et lite kapittel i seg selv, og jeg skal ikke gå noe mer innpå det her. Men, for å vise mitt endelige resultat etter denne steg for steg guiden, med redigering til slutt:

Flat-lay-bilde med hvit bakgrunn og instax mini 11 som ligger på bordet

Og husk: øvelse gjør mester!

 

DEL DINE FLAT-LAY BILDER MED OSS VED Å TAGGE @INSTAXNORGE OG @THEFICTIONFAERY ELLER SE UTVALGET AV INSTAX KAMERER HER.

You may also like